Επίσημος Δικτυακός τόπος του ΕΠΑ.Λ. Σητείας
Η Σωστή Επιλογή

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΕΠΑ.Λ. Σητείας
Ο κανονισμός αυτός εγκρίθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Γονέων και Κηδεμόνων και του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου την 00.11.2022 και ισχύει μέχρι μελλοντικής αναθεωρήσεώς του.
.Αρ. εγκρίσεως από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου: 00.00.00000

Α. ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

1. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος – ιδίως την έναρξη των μαθημάτων – αλλά και κάθε άλλη εκδήλωση (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές, κ.ά.). σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης και μόνο για σοβαρό λόγο, οι μαθητές προσέρχονται στο γραφείο του Διευθυντή και λαμβάνουν ειδικό σημείωμα εισόδου στην τάξη, διαφορετικά παραμένουν στον χώρο του εντευκτηρίου στο ισόγειο μέχρι το τέλος της πρώτης διδακτικής ώρας.

2. Κανένας μαθητής δε φεύγει από το σχολείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Η αναίτια απουσία από διδακτική ώρα δεν επιτρέπεται και θα ενημερώνονται άμεσα οι γονείς. Ενδιαμέσως για κάποιο σοβαρό λόγο η αποχώρηση μαθητών επιτρέπεται με ειδική άδεια του Διευθυντή, κατόπιν ενημερώσεως του κηδεμόνα τους.

3. Απαγορεύεται η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων και συσκευών ήχου στο χώρο του σχολείου. Όποιος περιμένει ειδοποίηση για σοβαρό λόγο να δίνει το τηλέφωνο του σχολείου.

4. Είναι αυτονόητη ανάγκη η τάξη και η διατήρηση της καθαριότητας του σχολικού χώρου, τόσο μέσα στις αίθουσες όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους κάδους απορριμμάτων, να μη προκαλούν φθορές στα θρανία, στα έπιπλα, στο εποπτικό υλικό κ.λπ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην καθαριότητα στις τουαλέτες προς αποφυγή ασθενειών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

5. Το κάπνισμα βλάπτει τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο τους νέους. Η απαγόρευση του καπνίσματος αποσκοπεί στην προστασία της υγείας. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται σε όλους τους χώρους του σχολείου.

6. Στην αίθουσα διδασκαλίας οι μαθητές κάθονται στις καθορισμένες από τους καθηγητές θέσεις και δεν αλλάζουν χωρίς την άδειά τους. Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να φέρνουν στην αίθουσα φαγώσιμα ή ποτά

7. Στις σχολικές εκδηλώσεις και κατά τις εξόδους από το σχολείο οι μαθητές υπακούουν στους συνοδούς καθηγητές και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια.

8. Η αμφίεση των μαθητών στο χώρο του σχολείου πρέπει να είναι ευπρεπής και να μη προκαλεί, όπως προβλέπεται από τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, τους ισχύοντες νόμους και τον μαθητικό κανονισμό.

9. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο σε εξωσχολικά άτομα, παρά μόνο μετά από ενημέρωση και άδεια της Διεύθυνσης.

Β. ΦΟΙΤΗΣΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο Νόμος ορίζει πως η φοίτηση των μαθητών είναι καθήκον και υποχρέωση γι’ αυτούς. Τα όρια των απουσιών, ο τρόπος δικαιολόγησής τους και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης ορίζονται από Υπουργική Απόφαση, η οποία γνωστοποιείται στους γονείς και μαθητές από το σχολείο. Συγκεκριμένα:

Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Σε περίπτωση ασθενείας οι γονείς του μαθητή πρέπει να ειδοποιούν το σχολείο. Σο σχολείο με την σειρά του ενημερώνει κάθε μήνα τους γονείς για το σύνολο των απουσιών εκάστου μαθητή. Για σοβαρές ασθένειες με πολυήμερες απουσίες οι κηδεμόνες καταθέτουν στο σχολείο τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία δικαιολογητικά.

Αν ο αριθμός των απουσιών υπερβεί τα προβλεπόμενα από τον νόμο όρια τότε υπάρχουν συνέπειες, οι οποίες μερικές φορές υποχρεώνουν τον μαθητή να επαναλάβει τα μαθήματα της ίδιας τάξης.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στο σχολείο η κατάκτηση της γνώσης και η αγωγή πρέπει να εμπνέονται από αρχές και αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, η συνεργασία, η δικαιοσύνη, ο αλληλοσεβασμός και ο διάλογος, οι οποίες αρχές προϋποθέτουν την αποδοχή τους από όλους του μαθητές και την τήρησή τους με δική τους ευθύνη. Επομένως, συμπεριφορές όπως η χειροδικία, η χυδαιολογία, η ασέβεια προς τους καθηγητές, οι κλοπές, το κάπνισμα στους χώρους του σχολείου, οι ύβρεις, η παρενόχληση άλλων μαθητών και η σκόπιμη πρόκληση ζημιών θεωρούνται αξιόμεμπτες πράξεις και είναι αναγκαίο να επιβάλλονται κυρώσεις από το σχολείο σύμφωνα πάντα με τις αρχές της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, την κείμενη νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς.

H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές, σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας οφείλουν να αντιδρούν άμεσα και να απευθύνονται στον
Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, ο οποίος με τη σειρά του συνεργάζεται με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων, για την παιδαγωγική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Οι τιμωρίες, σύμφωνα με την υπάρχουσα σχολική νομοθεσία, κλιμακώνονται ως εξής: παρατήρηση, προφορική ή γραπτή επίπληξη, ωριαία αποβολή, αποβολή από μία μέχρι δύο μέρες και απομάκρυνση από το σχολείο (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος) και έχουν επιπτώσεις στο χαρακτηρισμό της διαγωγής.

Για την επιβολή των κυρώσεων ενημερώνονται οπωσδήποτε οι γονείς. Ο μαθητής που αποβάλλεται από τα μαθήματα θα παραμένει στο χώρο του σχολείου απασχολούμενος σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης.

Δ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ

Το σχολείο δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, γιατί η προσπάθεια του σχολείου δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους. Οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν γνώση και να μελετούν με προσοχή τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες του σχολείου, να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του, να συζητούν και να ενημερώνονται από τους καθηγητές για τη φοίτηση, την επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους συχνά. Η επίλυση των αναφυόμενων προβλημάτων απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (μαθητών, γονέων, καθηγητών).

Το σχολείο καθορίζει από την αρχή εκάστου έτους τις ημέρες και ώρες που θα δέχονται οι καθηγητές τους γονείς για ενημέρωση και το γνωστοποιεί σε μαθητές και γονείς.

Ε. ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Το σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων / δραστηριοτήτων με στόχους:

α) τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών / μαθητριών,

β) την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων,

γ) την ανάπτυξη πρωτοβουλίας

δ) την ευαισθητοποίησή τους σε ποικίλα θέματα κοινωνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος των Διδασκόντων σε συνεργασία με το Δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών / μαθητριών σχεδιάζει, επεξεργάζεται και υλοποιεί μια σειρά δράσεων (εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδηλώσεις και προγράμματα), κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η ενεργός συμμετοχή τόσο των μαθητών/μαθητριών όσο και των εκπαιδευτικών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δράσεων αυτών αποτελεί σημαντική παράμετρο και προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

– ΕΠΑ.Λ. Σητείας
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ανακοινώσεις

Νέες Συσκευές (Επισκέπτες) που έχουν δει τον ιστότοπο.

021501
Σημερινές Επισκέψεις : 35